Što je dobra ekonomija?

Za razliku od danas prevladavajuće, slobodnotržišne ekonomije, dobra ekonomija je ona koja podupire kvalitetu života u cijeloj zajednici i zasniva se na načelima brige za ljude, brige za okoliš i za pravednu raspodjelu te podržava solidarnost i održivost sustava.

Dobra ekonomija poštuje lokalne specifičnosti i društveni kontekst te nudi mnogo modela i mogućnosti dobre ekonomije, pa podržava, uz ostale, modele društvenog poduzetništva, etičkih fondova i banaka, zajedničkog rada i solidarnosti, očuvanja općeg dobra i resursa, trgovinskih sustava lokalne razmjene (LETS – Local Exchange Trading System), regionalnih valuta te novca bez kamata i duga.

Kroz modele dobre ekonomije, ekonomiju i njene vrijednosti, kao i njen glavni alat – novac – težimo pohraniti u sustave koji poštuju ljude i prirodu. 

Neke od modela dobre ekonomije pokazuje slijedeća slika:

Možemo biti sigurni da naša društva neće biti više demokratska ako prvo ne demokratiziramo ekonomiju (Hart, Laville i Cattani, 2013.). Za to nam neće biti dovoljno samo zamisliti ili „izteoretizirati“ takvu ekonomiju ili društvo – potrebni su nam praktični modeli i istraživanja u realnosti brojnih nositelja društvene ekonomije.

Prakticiranjem dobre ekonomije mičemo se od pukog nadanja i iščekivanja neočekivanog, već preuzimamo odgovornost i vlastiti život
 u svoje ruke, život naše lokalne zajednice i cijelog društva, te našeg planeta i budućih generacija. Mi smo time ulagači u to najljepše skladište ikada.

Preuzeto iz Dražen Šimleša, Dobra ekonomija u dobrim primjerima (2014.) i Zeleni alati: dobra ekonomija (2016.)