Od održive ekonomije do održivog društva - izvještaj s foruma

9
lis.

Od održive ekonomije do održivog društva – izvještaj s foruma

Platforma za ruralni razvoj Jugoistočne Europe i Platforma za dobru ekonomiju organizirala je 23. i 24. rujna 2016. u Lugu u Baranji Regionalni forum ruralnog razvoja na temu ”Održivom ekonomijom do održivog društva” .

Na forumu su, osim domaćina iz Platforme za ruralni razvoj JIE i Platforme za dobru ekonomiju, sudjelovali i predstavnici hrvatskih lokalnih akcijskih grupa, gradova, općina i županija te ostali zainteresirani pojedinci.

Događanje su pozdravnom riječi otvorili domaćini Sonja Vuković, predsjednica udruge Slap iz Osijeka, Ivan Doboš, gradonačelnik Belog Manastira i predsjednica HMRR-a Svjetlana Kasunić.

20160923_105938_402x226

U prvom panelu su, predstavnici Platforme za dobru ekonomiju, Milan Medić (LEADER mreža Hrvatske) i Goran Jeras (Zadruga za etično financiranje), sudionicima predstavili osnovne informacije o konceptu i trendovima razvoja dobre ekonomije, te mogućnosti udruživanja u svrhu financijske održivosti.

Nakon teoretskog dijela, slijedio je drugi panel koji je bio posvećen primjerima dobre prakse. Višnja Jelić Mück (ODRAZ) je govorila o europskim LAG-ovima kao pokretačima razvoja. Branimir Blajić, direktor Termi Sveti Martin (član LAG-a Međimurski doli i bregi) predstavio je primjer modela poslovne suradnje u kojem Terme uspješno surađuju s lokalnim proizvođačima. Glavni naglasak njegove prezentacije bio je na tome kako su u Termama osmislili inovativni poslovni koncept koji obuhvaća ponudu domaće ekološke hrane, arhitektonska rješenja organske arhitekture u interijeru Termi, kao i kvalitetnu suradnju s Centrom dr. Rudolfa Steinera.

Primjere dobre prakse iz Jugoistočne Europe predstavili su i ostali članovi Platforme za ruralni razvoj JIE: Petar Gjorgievski (Mreža za ruralni razvoj Makedonije), Bojan Ćikić (CERD – Centar za ekonomski i ruralni razvoj) i Tomislav Kovačević (LAG Lika).

20160923_170454_395x222

Na Forumu je ujedno najavljen i drugi Hrvatski ruralni parlament, koji će se u travnju 2017. godine održati u Svetom Martinu na Muri, odnosno na području LAG-a Međimurski doli i bregi, gdje će jedna od atraktivnijih tema biti i biodinamička poljoprivredna proizvodnja.