HRANA ZA DOBRO

28
tra.

HRANA ZA DOBRO

Model Hrana za dobro je jedan od modela kratkog lanca između proizvođača i potrošača kakvi u cijelom svijetu doprinose opstanku malih obiteljskih gospodarstva, potiču razvoj ekološke proizvodnje, promiču zdrav životni stil i olakšavaju pristup zdravoj hrani sve većem broju ljudi. Kako bi razvijali pravednije ekonomske odnose u društvu zalažemo se za prehrambeni suverenitet i lokalizaciju našeg sustava prehrane. Hrana koja je kvalitetno proizvedena na našim poljima trebala bi biti dostupna prvenstveno lokalnim potrošačima, posebno onima osjetljivijima, djeci, bolesnima i dr.

Model Hrana za dobro omogućuje:

  • mogućnost direktne nabavke eko hrane

Zadruga za dobru ekonomiju okuplja niz malih certificiranih ekoloških proizvođača (zadrugara i kooperanata). Pored ekološkog certifikata garanciju kvalitete daje i vlastiti, participativni sustav gdje sve proizvođače redovito posjećuju drugi proizvođači i kupci, zadrugari. Ekološka proizvodnja je puno više od „domaćeg“ i „nešpricanog“ jer stvara gospodarstva koja brinu o okolišu i ljudima, a proizvodi su nutritivno kvalitetniji, bez štetnih rezidua (pesticida, teških metala i sl.). Ekološka prehrana posebno je važna oboljelima ali i svima onima koji žele održavati snažan imunološki sustav kao i djeci čiji mali organizmi puno više osjete i reagiraju na štetne tvari u prehrani.

  • dugoročno partnerstvo proizvođača i potrošača gdje se gradi međusobno povjerenje

Organiziranom nabavkom i naručivanjem unaprijed kao i pretplatama proizvođač dobiva jamstvo koje je u poljoprivredi općenito, najvažnije, a najteže ostvarivo. Uobičajenim modelima direktne prodaje na tržnicama i sajmovima gubi se puno vremena, stvaraju veliki troškovi ambalaže i putovanja, a sve to ne daje garanciju i često se desi da dio proizvoda proizvedenih mukotrpnim radom na kraju propadne. Pretplata i redovite dostave s vremenom stvaraju uobičajenu zdravu rutinu kojom se štede resursi, smanjuje količina otpada od ambalaže i stvara jamstvo na dobrobit i proizvođača i potrošača. Ovo je posebno važno za mala ekološka gospodarstva koja puno lakše dosežu ideal održivosti jer si mogu priuštiti veću raznolikost i istinske ekološke vrijednosti, gdje ekološka poljoprivreda ne znači samo zamjenu uobičajenih pesticida i gnojiva ekološkima nego i brigu o tlu, očuvanje i razvoj genetičke raznolikosti i dr. S druge strane opstanak takvih gospodarstava je posebno težak jer je cjelokupni sustav prehrane sve više podređen velikim, često nepravednim lancima.

  • generator društvenog razvoja lokalne zajednice

Svaka kupnja je na neki način politički čin. Kupnja proizvoda predstavlja svjestan odabir, podršku proizvođaču, njegovom načinu rada, odnosu prema ekosustavu, ljudima… Podrška malim ekološkim gospodarstvima osigurava njihov opstanak, otvara više kvalitetnih radnih mjesta, podržava sustav vrijednosti brige i suradnje. U konačnici nas usmjerava ka zdravijem društvu kvalitetne prehrane i kvalitetnog životnog stila.