Energija

Energija je, kao što dobro znamo, ono što nam omogućuje da obavljamo poslove, pogonimo strojeve, krećemo se, zabavljamo, komuniciramo. Ukratko – energija je pogon za udobnost života kakvog danas imamo. Razvoj je stvorio ovisnost o korištenju tehnologija koje trebaju energiju, a ta se ovisnost stalno povećava. Ljudsko društvo je povezanije i mobilnije, život je vjerojatno ugodniji, ali cijena koju za to plaćamo nije mala. Osim ovisnosti, korištenje ili bolje rečeno iskorištavanje svih mogućih resursa na zemlji, da bismo si osigurali udobnost, dovelo nas je na rub dviju katastrofa – klimatskih promjena i opasnosti od iscrpljivanja nafte. Zato je više nego ikad potrebno okrenuti se održivim i okolišno odgovornim izvorima energije.

U području energije, Platforma za dobru ekonomiju radit će na:

  • Razvijanju odgovarajućih jednostavnih tehnologija kao što su malevjetroelektrane, solarni kolektori, komposteri i digestori, visokoefikasne peći, male hidroelektrane i sl., koji bi se mogli koristiti na razini individualnih kućanstava, OPG-ova ili zadruga
  • Diseminiranju znanja o samogradnji vlastitih sustava grijanja, proizvodnji električne energije i sustava energetske učinkovitosti kroz posebno osmišljene radionice, stručnu podršku i davanje na korištenje alata potrebnih za izradu tih sustava.

Koordinator:

Zelena energetska zadruga za usluge (ZEZ)