4. konferencija o dobroj ekonomiji

21
velj.

Autor modela kolaborativnog grada Christian Iaione gost Četvrte konferencije o dobroj ekonomiji

Dobra ekonomija obuhvaća nove ekonomske modele i prakse koje podupiru kvalitetu života u cijeloj zajednici te se zasnivaju na načelima brige za ljude, okoliš i za pravednu raspodjelu.


Četvrta konferencija o dobroj ekonomiji održat će se od 23. do 25. ožujka 2017. u velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika u Zagrebu, Ilica 49.

Nastavljajući razgovor o nekim već započetim temama dobre ekonomije, ovogodišnja će konferencija donijeti i niz najnovijih rasprava i praksi iz polja kolaborativne ekonomije (collaborative economy), upoznati vas s konceptom “otvorene tvornice” u vlasništvu svojih radnika, predstaviti hotel i uspješno društveno poduzeće kojim upravljaju bivši imigranti i izbjeglice, pričati o inspirativnim primjerima suradničkog upravljanja javnim urbanim dobrima te govoriti o pokretu za demokratsko upravljanje, kolektivno vlasništvo i pravedniju budućnost rada temeljenu na bogatoj tradiciji zadrugarstva i novim tehnologijama 21. stoljeća (platform cooperativism).

Gosti:

Christian Iaione – pionir i glavni autor modela upravljanja gradom kao zajedničkim dobrom – City as Commons, modela čija se primjena uvodi u nizu gradova diljem Italije.

Riječ je se o inovativnom modelu uključivanja građana i građanki u donošenje odluka, upravljanje gradskim površinama i infrastrukturom te socijalnim uslugama. Na prvu je primjenu naišao u gradu Bologni gdje je gradska uprava donijela i potpisala službeni dokument kojim se regulira suradnja s građanima na upravljanju zajedničkim dobrima na području grada. Zbog iznimnog uspjeha u Bologni model se počinje primjenjivati po cijeloj Italiji, ali i šire. 

Thomas Dönnebrink – stručnjak i praktičar kolaborativne ekonomije i ekonomije dijeljenja koji djeluje u Berlinu. Uz rad na primjeni koncepta Sharing Cities, Dönnebrink je jedan od europskih predvodnika vizionarskog koncepta dobre ekonomije – „kooperativnih platformi“ (platform cooperativism) –  pokreta za demokratsko upravljanje, kolektivno vlasništvo i pravedniju budućnost rada temeljenu na bogatoj tradiciji zadrugarstva, novim tehnologijama 21. stoljeća te analizi trenutnih odnosa na tržištu rada. 

Albert Cañigueral – konektor međunarodne mreže OuiShare – najveće globalne mreže za kolaborativnu ekonomiju koja okuplja ideje, ljude i organizacije oko stvaranja modela društvene organizacije temeljenih na održivosti, suradnji i solidarnosti. Albert Cañigueral predstavit će primjenu modela kolaborativne ekonomije iz Barcelone gdje živi i radi.

Luca Federici – radnik iz tvornice RiMaflow, talijanskog primjera dobre ekonomije gdje je 50-tak radnika zajednički preuzelo upravljanje tvornicom propalom za vrijeme posljednje ekonomske krize te, vodeći se konceptom “otvorene tvornice”, osnovali uspješnu zadrugu koja prodaje reciklirane električne dijelove, ali i provodi brojne aktivnosti razvoja lokalne zajednice.

Gabriela Sonnleitner – predstavnica Magdas hotela, inspirativnog primjera društvenog poduzeća koje, u današnjem svijetu podijeljenosti i ratova, provodi i promovira model suradnje i tolerancije kroz zapošljavanje marginaliziranih društvenih skupina. Od 28 zaposlenika hotela Magdas 20 ih je stiglo u Austriju kao izbjeglice, a danas zajedno vode ekološki osviješten hotel i sa suradnicima razvijaju niz  inovativnih arhitektonskih i dizajnerskih rješenja u hotelu u kojem dočekuju putnike iz cijelog svijeta.

Nigel i Karen Lowthrop – predstavnici Hill Holt Wooda, jednog od najuspješnijih društvenih poduzeća u Velikoj Britaniji. Održivo gospodarenje šumama, tesarstvo, ekološko graditeljstvo, vođenje kafića i restorana organskom hranom, edukativne aktivnosti, terapija u prirodi za osobe s mentalnim poteškoćama samo su neka od područja za koja su dobili brojne nagrade.

Otvorene rasprave:

1. Kako koristiti grupno financiranje za društvena poduzeća – crowdfunding i zadružno financiranje

2. Socijalne zadruge u Hrvatskoj

Radionice:

1.  Kako koristiti grupno financiranje za društvena poduzeća? (besplatna radionica koja se nastavlja na otvorenu raspravu; radionica je namijenjena osobama ili grupama koje već imaju spremnu ideju za društveno poduzetnički projekt)

Najava drugih praktičnih radionica koje su dio Četvrte Konferencije o dobroj ekonomije, ali se zasebno održavaju i naplaćuju, slijedi uskoro.

Četvrtu konferenciju o dobroj ekonomiji organizira Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG). Cijena ulaznice za trodnevnu konferenciju iznosi 90 kuna, dvodnevnu ulaznicu platit ćete 70 kuna, dok ćete dnevnu ulaznicu kupiti po cijeni od 50 kuna. U cijenu svih kategorija ulaznice uključen je ručak, kava i prijevod na hrvatski jezik. Ulaznice možete kupiti putem Entrio sustava ili na njihovim prodajnim mjestima

Detaljnije informacije o konferenciji možete saznati na Facebook stranici ili na Facebook eventu. Okvirni program dostupan je ovdje, a konačan će biti objavljen uskoro.

#dobraekonomija podupire kvalitetu života ljudi, društva i planete, upoznajte je!